Vești importante pentru șoferi: au apărut primele oferte de asigurări cu decontare directă. Desi Legea 132/2017 (noua Lege RCA) a intrat în vigoare încă din Iulie 2017, doar recent asigurătorii RCA au început să oferteze această opțiune.
Ce înseamnă decontarea directa a RCA?
Conform noii legi, decontarea directa înseamnă “un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați“, care permite asiguraților să își poată repara autoturismul avariat prin despăgubirea de către propriul asigurator. Asigurătorul plătește, însă, pentru pagubele celor ce sunt victime, nu vinovați în cazul accidentelor, dacă, desigur, îndeplinesc condițiile necesare.
Cât costa serviciul de decontare directă RCA?
Prețurile acestui serviciu este calculat diferit față de tariful primei pentru RCA și diferă la fiecare asigurat, în funcție de vehicul. În ofertele deja existente, prima pentru serviciul de decontare directă este cuprinsa intre 20-900 RON anual. Pentru autoturisme, aceasta poate ajunge la 170 RON.
Atenție!
Serviciul de decontare directă poate fi achiziționat numai în momentul încheierii contractului de asigurare, ulterior acest lucru fiind nepermis!
Care sunt condițiile necesare decontării directe a RCA?
Pentru a beneficia de acest serviciu, e necesar să fie îndeplinite următoarele condiții:
- accidentul să fie produs pe teritoriul României;
- vehiculele implicate să fie înmatriculate/înregistrate în România;
- prejudiciile să fie produse exclusiv vehiculelor;
- vehiculele implicate în accident să aibă asigurare RCA valabilă la data evenimentului;
- prejudiciile să excludă vătămările corporale.
Cum se procedează pentru a avea decontarea directă a RCA în caz de accident?
În primul rând, trebuie să existe un acord încheiat intre asigurat și asigurator, care conține cel puțin:
- documentele pe care le conține dosarul de daună în vederea recuperării despăgubirii de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate;
- modalitățile de comunicare;
- termenele de plată;
- modalități de compensare și garantare.
În caz de accident de a cărui producere asiguratul nu este vinovat, asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate avizează asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului în termen de 3 zile de la data deschiderii dosarului de daună. Apoi, asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea evenimentului confirmă valabilitatea contractului RCA în termen de 3 zile de la solicitare.
Așadar, solicitați toate informațiile necesare de la asigurator și alegeți serviciile utile într-un mod inteligent!