Rovinieta, așa cum este ea denumita în lege, este documentul sau înregistrarea electronică folosită pentru atestarea plății acestei taxe în cazul folosirii rețelei de drumuri naționale în România. În cazul în care circulați fără a achita această taxă de drum, puteți fi pasibil de amendă, cu valori setate în funcție de tipul autovehiculului. Orice șofer este obligat să prezinte această dovadă a plații la solicitarea poliției.
Conducătorii auto care circulă cu mașinile pe drumurile naționale și care nu au plătit această taxă, pot fi depistați în trafic cu ajutorul camerelor de luat vederi amplasate de către CNADNR (Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale) în diferite puncte.
Ce se întâmplă dacă circulam fară rovinieta?
Prin intermediul rovinietei, șoferii primesc dreptul de a circula, pe o perioadă de timp determinată, pe rețeaua de drumuri naționale a României. În cazul în care aceasta nu este achitată, autoritățile pot da amenzi substanțiale. Dacă autovehiculul pe care îl conduceți este depistat că circulă fară rovinietă, valoarea amenzii poate oscila între 250 RON, până la 4500 RON!
CNADNR pune constant în funcțiune puncte noi de control ale rovignetei, acoperind aproape în întregime rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi astfel încât circulația fără rovinieta să fie descurajată. Momentan CNADR folosește 74 de camere video fixe. Alte aproximativ 14 camere video mobile completează punctele totale de control. De asemenea, verificarea se mai poate face și cu personalul autorizat amplasat în puncte mobile.
Reprezentanții CNADNR declară: “Că regula generală, amplasarea celor 14 sisteme de camere video mobile nu se realizează pe sectoarele de drumuri naționale pe care sunt amplasate sistemele de camere video fixe. Acestea sunt utilizate pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei pe dumurile pe care nu sunt amplasate sistemele de camere video fixe, pe sectoarele de drumuri naționale ce pot constitui rute ocolitoare ale punctelor fixe de control sau pe drumurile pe care se înregistrează valori mai reduse ale traficului rutier, fară a exista o procedura prestabilita de amplasare (în funcție de zona/drum/interval de timp)”.
Odată cu progresul tehnologiei, avem posibilitatea de a renunță la metoda tradițională de a comanda rovinieta, imprimată pe hârtie, autocolantul pe care trebuie să îl lipești și apoi să îl răzuiești atunci când nu iți mai este de folos. Putem renunță și la țoată birocrația care stă în spatele achiziționării acesteia (tipărirea hârtiei și eliberarea de chitanțe). În plus, nu te mai deplasezi la ghișee, comanzi direct online!
Avantajele rovinietei electronice
Aplicațiile electronice salvează rovinietele emise, ajutând utilizatorul să vadă în permanență statusul comenzii și să poată face o evidență și un management al rovinietelor: data începere, validitate, etc.
Cea mai comoda și eficienta soluție este să comanzi rovinieta online, deoarece:
- este cea mai simplă metoda de achiziționare
- este 100% electronică, comanda este online iar confirmarea o primești tot electronic
- riscul de a cumpără o vinieta falsificată se reduce la 0
- nu mai trebuie să lipești vinieta într-un loc vizibil, pe geam
- scapi de grija banilor cash și a chitanțelor
- sunt mereu disponibile și “pe stoc“!
Prin intermediul aplicației Smart Diesel Web Management System, beneficiezi de toate avantajele descrise mai sus.
Aplicația vă permite achiziționarea în funcție de categorie, disponibilitate și alte câmpuri care trebuie completate. După inserarea informațiilor, tot ce vă mai rămâne de făcut este să apăsați butonul validare și finalizare.
Vă recomandam să fiți foarte atenți când introduceți datele de identitate ale mașinii! Dacă rovinieta este emisă pe număr greșit, puteți fi amendat chiar dacă ați achiziționat deja rovinieta!
Primii pași (1, 2 și 3) sunt descriși în partea de sus a aplicației, în secțiunea “Instrucțiuni emitere vignetta” – vezi imaginea de mai jos:
Apoi începeți selecția pe criteriile cerute de aplicație, și selectați “Categoria” autovehiculului – vezi imaginea de mai jos:
Apoi selectați criteriul “Disponibilitate”, că număr de zile, așa cum este indicat în imaginea de mai jos:
Următorul criteriu este “Țara înmatriculare vehicul”, după care, toate celelalte câmpuri, le veți completa cu datele dvs personale de identificare ale autovehiculului, ca număr de înmatriculare, serie sașiu și data de la care doriți să fie valabilă vigneta. (vezi imaginea de mai jos)
Folosind aplicația Smart Diesel Web Management System, beneficiați de un serviciu complet și aveți tot timpul acces la rapoarte periodice cu privire la tranzacțiile facturate și cele nefacturate pe rute și perioade, la taxele de drum achitate, la costuri, la serviciile de rambursare sau alte tipuri de rapoarte necesare pentru management sau contabilitate.
Pregătește-te de drum, accesează aplicația și achiziționează rovinieta în cel mai comod, accesibil și sigur mod!